Jahtipäällikön päiväkirja 1/18

Sunnuntai 7.1.2018 - tuomo

Jahtipäällikön päiväkirja                1/18

07.01.2018

Vuosi vaihtui ja jahtikausi jatkuu. Riistarintamalta kuuluu edelleen kummia, hirviä juoksentelee joka puolella ja autojenkin alle aivan liian kanssa.

Peurat eivät vähene edes ampumalla, ruokapaikoilla käy mahdoton vilske, ovat vaan oppineet käymään syömässä aamuyöntunteina. Ei tämänkään kauden säät ole suosineet kyttäysjahtia. Lumet tulee ja menee, vaan vesisade jatkuu.

Peuraluvista on kuitenkin käytetty 2/3 ja toivottavasti loppukuu lisää kaatoprosenttia. Pari naaraspeuraa ja 2-3 vasaa saisi jahtipäällikönkin yöunet turvattua.

Käyttämättömän peuraluvan haltiat ottakaa yhteyttä allekirjoittajaan, katsotaan kyttäyspaikka sieltä missä eläimiä runsaimmin liikkuu.

Seuramme hirvipeijaisetkin ovat kohta puolin ja siellähän me jahtihenkilöt olemme innolla mukana.

Jatketaan riistanhoitoa ja pidetään yhteyksiä.

Jahtipäällikkö   Tuomo

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön päiväkirja 6-/2017

Sunnuntai 12.11.2017 klo 15.30 - tuomo

Jahtipäällikön päiväkirja                6/17


Ja niin alkoi seurueemme hirvieläinjahti, aluksi jäsenet ampuili peijaisiin sovitut peurat. Ne löytyikin aika nopeasti ja parit pääsivät jahtaamaan omia peurojaan. Tähän mennessä luvista ammuttu 15,5 kappaletta. Jahti jatkuu tietenkin tammikuun loppuun ja odottelemme pieniä pakkasia, sekä kevyttä lumikerrosta maahan.

Hirvien perään läksimme 14.10 ja ilmoituksia saimme nähdyistä eläimistä joka puolelta aluettamme. Tampereentieltä niitä oli tullut paljon tiellä hyppivistä eläimistä, ei ku sinne jahtiin. Ensimmäinen päivä näytti hirvien juonikkuuden, osaavat ne pujotella läpi tiheästäkin passi- ja ajoketjusta nahkaansa menettämättä. Toinen päivä alkoi aivan samoin, läpi menivät, mutta toisen ajon passi muutettiinkin totutusta ja heti tärppäsi. Vasa nostettiin kärryyn ja oltiin ”suuria sankareita”. Jahdin jatkuessa löytyikin tuli myös tyhjiä vetoja, mutta 28.10 saatiin mukaan nuori pohjanpystykorva ja sehän löysikin varsinaisen mustan mörön metsästä ja sonni jäi passiketjuun. Vanha määrä tuli eteen siinäkin huumassa, kyll niitä ampuisi jos joku muu hoitaisi mettästä pois tuonnin. Ja hiki virtasi, mutta saatiinhan sekin pois nylkypaikalle. Koska koirajahti onnistui noinkin hyvin, pyydettiin ohjaaja koirineen seuraavaksi lauantaiksi mukaan ja taas koira kerkesi olla vain hetken hakemassa, kun alkoi aseet paukkumaan. Nyt olikin jahdissa kansainvälinen meininki, kun naapurin jahdista tuli samalle alueelle 2 Norjanharmaata ja Suomenajokoira meidän pohjalaisen kanssa. Hetken selviteltiin kuka ajoi mitäkin ja selvisihän asia, naapurin koirat jatkoivat omia ajojaan. Me nostimme kärryille passilinjalta vasan ja naarashirven.

Jahdinjohtajan tehtäväksi jäi julistaa seurueemme hirvijahti päättyneeksi. Joku kyseli mitäs me loppu vuosi tehdään. Tehdään vaikka riistanhoitotöitä. ” Lyhyestä virsi kaunis! ”

”Harhaanjohtajana” haluan kiittää jahtiporukkaa ja avustajia antaumuksellisesta innosta yhteisessä harrastuksessa. Teidän kanssa oli ilo ja kunnia olla jahdissa.

Tuomo      Jahtipäällikkö

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön päiväkirja 5/17

Maanantai 28.8.2017 klo 21.35

Jahtipäällikön päiväkirja                5/17

Kesä kääntyy syksyyn ja jahtikausi alkoi, oli aika kokoontua yhteen sopimaan hirvieläinjahtien suorittamista. Jahtiporukkaa ehti mukavasti mukaan päättämän asioista ja loput saavat tiedot kavereilta sekä jakamista ohjeista. Ennen jahtia kaikille jaetaan ohjeet peuranjahtiohjeet, jahtiporukan yhteystiedot ja jahtimaksulaskut.

Mukana tuleva hirvieläinten metsästyssääntöön kannattaa tutustua huolella. Säännöt ovat yhdessä hyväksytty, mutta harva muistaa niiden sisällön ja uusille jäsenille tieto ei ole aina välittynyt. Säilytä paperi tulevia kausia varten. Seuran säännöt ja jahtisäännöt tulevat löytymään tästä syksystä eteenpäin myös seuran kotisivuilta.

Peuraluvat jaettiin sulassa sovussa, 1 peura / 2 jäsentä, hirvipeijaisiin ammutaan aluksi 4 peuraa, kun aloitamme peurajahdin 30.09. Samalla aloitamme myös peltohirven metsästyksen.

Loput peuraluvat käytetään ”lupapankista” 1.12 jälkeen. Luvat arvotaan oman peuran ampuneiden kesken ja maksamme eläimestä hieman ylimääräistä seurankassaan.

Hirvien perään metsään lähdemme 14.10 ja sitä ennen teemme yhdessä risusavottaa ja tornien kuljetuksia.

Muistathan jahtisäännöistämme kohdan, ”ampujana metsästykseen osallistuvalla tulee olla voimassa samana vuonna suoritettu ammuntakoe tai voimassa oleva ammuntakoe ja osallistuminen kivääriammuntakilpailuun.”

Ammuntakokeita on vielä esim. Sukulassa  monena lauantaina ja seuramme kiväärikisa on syyskuun puolella. Päivä ilmoitetaan lehdessä ja seuransivuilla.

Omajahti riistaryhmään tarvitsen jahtiryhmäläisiltä riistanhoitoyhdistyksen numeron, metsästäjä- numeron ja syntymäajan, yhteydenpitoa helpottaa sähköpostiosoite. Hoidathan asian !

Nämä uuden ajan ”hömpötykset” tuntuvat tällaisesta vanhasta jäärästä aivan turhilta, mutta minkäs teet, mukana on mentävä. ( Ennen oli kaikki paremmin ).

Nämä on harhaanjohtajan pieniä murheita, ei kannata yö unia menettää.

Raikas syksyinen metsä, puidut pellot, teeren laulu, kurkienmuuttoparvet mielessä odottelemme vielä hetken ja sitten SE alkaa hirvieläinjahti.

Jahtipäällikkö

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön päiväkirja 4-/2017

Keskiviikko 2.8.2017 klo 21.48

Hirvieläinten pyyntiluvat saapuivat ja riistakeskus myönsi meille yhteisluvassa kaikki haetut luvat. Eli, metsästämme 3 hirveä ja 35 valkohäntäpeuraa.

Määrä saattaa tuntua ylisuurelta alueellemme, mutta vuodet eivät ole veljeksiä.   Nyt jäljistä päätellen hirviä liikkuu runsaasti ja peurakolareita sattuu liian usein.

Passipaikkojen kunnostusta jatketaan pitkin loppu kesää ja ilmoittelen niistä tekstiviesteinä hirviryhmälle. Laitan ilmoituksen myös tänne seuran sivuille ja toivon muidenkin seuramme jäsenten tulevan mukaan. Eiköhän johtokunta hyväksy riistanhoitopisteet näistäkin talkoista.

TOINEN HIRVIELÄIN JAHTIKOKOUS pidetään Pe. 11.08 klo 18.00 Op- kerhotiloissa, Sibeliuksenkatu 3, Forssa.

Siellä päätämme jahtijärjestelyistä ja muista jahtiin kuuluvista asioista.

Ennen jahdin aloitusta, tarvitsen kaikkien osallistujien riistanhoitoyhd. numerot, metsästäjänumerot ja syntymäajat. Mahdollinen  sähköpostiosoite helpottaisi yhteydenpitoa. Laita nämä tiedot minulle tekstiviestinä tai sähköpostina, saan oma riista rekisterit kuntoon. tkkosunen@gmail.com

Terveisin  Tuomo

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön päiväkirja 3-/2017

Keskiviikko 24.5.2017 klo 15.11 - tuomo

Hirvieläinjahtikokous pidettiin 19.5 Ressun rastilla ja kokouksessa oli mukana 17 henkilöä.

Edellisen kauden jahtia ja jahtitilin tapahtumia  käytiin läpi, sekä tuleva kauden haetut kaatoluvat kerrottiin. Yhteislupia on haettu Ms Hallin kanssa ja seurueet sopivat myöhemmin kesällä keskenään jahdin kulusta.

Jahtiin ilmottautuneita jäseniä tuli hirvijahtiin 13 ja peurajahtiin 48 kpl. Varsinkin peura kiinnostaa kovasti ja ymmärrän hyvin kiinnostuksen, kun jahti ei sido koko viikonloppuohjelmaa ja jahtiin voi mennä omien menojen mukaan. Tuleehan siinä jahtijännistystäkin, varsinkin kun peuran sijasta tuleekin kettu tai supi näkyviin ( oma mielipide).

Jahtiryhmän peuramiesten metsästäjänumerot tarvittaisiin oma riistan jahtiryhmän luomiseen. Laitatko oman numerosi sähköpostiini, tekstiviestinä tai soita. Ennen jahdin aloitusta kerätään numerot. Hoida asia pikapuoliin. ettei unohdu!

Talkoo hommistakin puhuttiin ja kesän aikana tulevistaa talkoista ilmoitellaan seuran sivuilla, Facebookissa ja tekstiviestillä. Kyselläkkin voi jahdinjohtajalta ja riistanhoidonvetäjiltä.

Nautitaan kesästä, tarkkaillaan riistaa, käydään radalla ottamassa tuntumaa ampumiseen ja eletään "ihmisiksi".

Tuomo

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön päiväkirja 2 /-17

Sunnuntai 30.4.2017

Jahtipäällikön päiväkirja  2 /-17

Rhy:n hirvieläinpalaverissa käytiin puheenjohtajan kanssa ja olihan siellä tupa täynnä toiveikkaita jahtijohtajia. Riistapäällikkö piti kattavan tilannekatsauksen hirvitalous- alueen sorkkaeläin tilanteesta .

Hirvien talvehtimistiheydet ovat nousseet liian suuriksi ja taimikkotuhoja pelätään tulevan liian paljon. Hirvikannan kokoa on siksi leikattava ja lupamääriä lisätään alueella. Peurakannan yllättävän suurta kasvua ihmetellään riistahallinnossa ja peurojen määrää pitää leikata rajusti. Peurakolareiden määrä on kaksinkertaistunut edellisestä vuodesta. Jahteja suositeltiin suunnattavaksi alkukaudesta vilkkaitten teiden ympäristöön.

Toiminnanohjaaja selosti tarkemmin meidän oman alueen talvehtivasta hirvikan- nasta, sekä suurpeto tilanteesta. Seurojen edustajat kertoivat omat toiveensa kaato- lupamääristä, jonka toiminnanohjaaja kirjasi ylös itselleen Rhy:n hallituksen käyttöön. Suunnitellut lupamäärät sopivat hyvin aluelisiin suunnitelmiin.

Meidän seuralle haettiin Metsästysseura Halli Ry:n yhteislupahakemuksessa 3 hirven ja 35 valkohäntäpeuran kaatolupaa. Lupapäätökset  valmistuvat heinä- elokuun vaihteessa.

Ensimmäinen hirvieläinkokous pidetään toukokuun puolella. Aika ja paikka ilmoitetaan näillä sivuilla ja tietenkin Forssan lehden seurapalstalla. Muistakaahan ilmoittautua jahtiin mukaan. ( 040-5581912 )

Toiminnanohjaajan terveiset susihavainnoista oli, että jos susi nähdään asutuksen lähellä, heti soitto hätäkeskukseen 112, poliisi hoitaa asiaa sen jälkeen ja häiriköt saadaan tarvittaessa poistettua alueelta.

Ja eiku harjoittelemaan tulevaa jahtikautta varten.

Tuomo

Kommentoi kirjoitusta.

Jahtipäällikön terveiset

Sunnuntai 2.4.2017 klo 13.02 - Jahtipäällikkö Tuomo

Tämä oma ”pakinapalsta” on kokeilu, saisinko välitettyä tietoa seuranjäsenille, mitä kauden aikana tapahtuu jahtirintamalla. Vinkkejä ja neuvoja otetaan vastaan, kuinka tiedotusta voitaisiin kehittää.


Ensi töikseni pääsin sähköisen hirviluvan hakukurssille. Parin tunnin kalvosulkeiset ! Jäikö mitään korvien väliin, aika näyttää. Riistanhoitoyhdistyksen hirvieläinkokous on tiedossa lähiaikoina. Luvat haettava huhtikuun loppuun mennessä. Kevät on kiireistä aikaa!
Alustavat tiedot enteilevät pientä korotusta hirvenkaatomääriin ja hieman suurempaa lisäystä peuralupiin. Kaatolupien lisäys kohdistuu varmaankin niille alueille, missä suurimmat vahingot ovat tapahtuneet. Peurakolareita tapahtui viime kauden aikana huomattavan paljon juuri meidän alueella, mikä on sitten rhy:n näkemys asiasta.


Alan koota hirvieläinjahtiin haluavien listaa heti, soita tai lähetä muita savumerkkejä, kirjaan nimesi mukaan. Ensimmäinen jahtikokous pidetään kesäkuun alku puolelle, mikä on viimeinen ilmotautumispäivä. Silloin tuskin tiedämme vielä kaatolupien määrää ja toisessa kokouksessa voi muuttaa mieltään jahtiin osallistumisesta. Eli, ilmottaudu  molempiin jahteihin, jos syksy näyttää osaltasi kiireiseltä jättäydyt pois halutessasi jommastakummasta jahdista, tai molemmista.


Kevään aikana suunnittelemme johtokunnan ja riistanhoitojaoksien kanssa sopivia riistapeltoja eri puolille aluettamme, saadaksemme hirvieläimet viihtymään pitempään alueellamme.


Pyydän jäseniltä, jotka lukevat tämän ensijulkaisun, antaisivat sanan kiertää joukoissamme ja muutkin kävisivät sivuillamme katsomassa, olenko saanut uutta tiedotettavaa jäsenille.

Kommentoi kirjoitusta.